Makanan merupakan keperluan asas dalam kehidupan manusia. Tanpa makanan
kesihatan manusia akan terjejas. Makanan dapat membekalkan haba dan tenaga bagi
tujuan menjaga serta mengekalkan suhu badan.
Ia juga berfungsi dalam aktiviti pernafasan dan aliran darah bagi semua
kerja otot dalam badan serta terlibat bagi proses penggantian zat dalam badan
(metabolisme). Selain itu, umat Islam memerlukan makanan untuk tujuan beribadat
kepada Allah SWT.
Pemakanan dapat di takrifkan sebagai sains yang berkenaan dengan zat,
khasiat dan nutrien dalam makanan. Ia merupakan kombinasi satu proses di mana
organisma mengambil, menghadam, menyerap, mengangkut, mengguna dan mengkumuh
bahan makanan untuk tujuan pembuatan serta membaik pulih komponen dalam badan.
Aktiviti pemakanan yang baik akan membolehkan seseorang itu mendapat
faedah daripada pengambilan sesuatu makanan. Ia dapat mengawal aktiviti
organ-organ tubuh badan dengan baik (mata, jantung, peparu dan sebagainya)
serta membolehkan seseorang bergerak, berjalan, berlari, bekerja, dan bermain.
Semua aktiviti ini sangat bergantung kepada jumlah tenaga yang mencukupi.
Manakala pemakanan yang optimum pula dapat membekalkan zat makanan yang
mencukupi kepada manusia bagi tujuan penjagaan kesihatan, pembentukan organ
badan serta akan jarang diserang penyakit. Sementara itu, pemakanan yang buruk
pula akan membuatkan zat makanan tidak mencukupi bagi kesihatan manusia.
Sebagai contoh bayi atau kanak-kanak yang mengalami kekurangan protein
akan mengakibatkan pertumbuhannya terbantut. Ia merupakan kombinasi satu proses
di mana organisma mengambil, menghadam, menyerap, mengangkut, mengguna dan
mengkumuh bahan makanan untuk tujuan pembuatan serta membaik pulih komponen
dalam badan.
Aktiviti pemakanan yang baik akan membolehkan seseorang itu mendapat
faedah daripada pengambilan sesuatu makanan. Ia dapat mengawal aktiviti
organ-organ tubuh badan dengan baik (mata, jantung, peparu dan sebagainya)
serta membolehkan seseorang bergerak, berjalan, berlari, bekerja, dan bermain.
Semua aktiviti ini sangat bergantung kepada jumlah tenaga yang mencukupi.
Manakala pemakanan yang optimum pula dapat membekalkan zat makanan yang
mencukupi kepada manusia bagi tujuan penjagaan kesihatan, pembentukan organ
badan serta akan jarang diserang penyakit. Sementara itu, pemakanan yang buruk
pula akan membuatkan zat makanan tidak mencukupi bagi kesihatan manusia.
Sebagai contoh bayi atau kanak-kanak yang mengalami kekurangan protein
akan mengakibatkan pertumbuhannya terbantut.
Umat Islam perlu kepada makanan yang halal. Halal bermaksud penggunaan
sesuatu makanan atau barangan yang tidak mengandungi perkara-perkara yang
ditegah oleh syarak seperti khinzir, anjing, arak dan sebagainya.
Ia juga mestilah diperoleh daripada sumber rezeki yang halal. Makanan
yang halal mestilah baik daripada segala segi kerana sifat bagi sesuatu yang
halal itu adalah baik.
Firman Allah SWT yang bermaksud: "Hai sekalian manusia, makanlah
yang halal lagi baik (halalan toyyiba) dari apa yang terdapat di bumi, dan
janganlah kamu mengikuti langkah-langkah syaitan;
Kerana Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagimu"
(Surah al-Baqarah, 2:168). Bagi menghuraikan maksud halalan toyyiba dalam ayat
di atas, Jalaluddin Muhammad dalam Kitab Tafsir al-Jalalain, menyebut bahawa
perkataan toyyiba (baik) itu adalah sifat kepada halal itu sendiri. Maka
dapatlah di fahami bahawa setiap makanan yang halal itu mestilah juga baik
daripada pelbagai segi samada bahan campurannya, bersih dalam proses penyediaan
dan dapat memberi manfaat kepada tubuh badan manusia.
Selain itu, pensyariatan pemilihan makanan yang halal juga adalah jelas
di nyatakan oleh Allah SWT. Terdapat banyak dalil yang menyebut berkaitan
dengan hal ini, antaranya ialah:
"Hai orang-orang yang beriman, makanlah di antara rezeki yang
baik-baik yang kami berikan kepadamu dan bersyukurlah kepada Allah, jika
benar-benar kepada-Nya kamu menyembah" (Surah al-Baqarah, 2:172).
"Hai orang-orang yang beriman, janganlah kamu haramkan apa-apa yang
baik yang telah Allah halalkan bagi kamu, dan janganlah kamu melampaui batas.
Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang melampaui batas.
Dan makanlah makanan yang halal lagi baik dari apa yang Allah telah
rezekikan kepadamu, dan bertakwalah kepada Allah yang kamu beriman
kepada-Nya" (Surah al-Maidah, 5:87-88).
FALSAFAH PEMAKANAN ISLAM
Islam merupakan agama yang syumul (menyeluruh). Ia mengajar umatnya dalam
segala aspek kehidupan samada di dunia mahupun di akhirat. Dalam hal pemakanan,
Islam telah menggariskan beberapa etika yang perlu di amalkan oleh umat manusia
seperti berikut:
Makan Apabila Lapar Dan Berhenti Sebelum Kenyang Sabda Rasulullah SAW
yang bermaksud: “Kami adalah satu kaum yang tidak akan makan kecuali apabila
lapar dan apabila kami makan tidak sampai terlalu kenyang”
(Hadith Riwayat Abu Dawud).
Memilih Makanan Yang Halal Lagi Baik Rasulullah SAW bersabda yang
bermaksud: "Hak anak ke atas bapa ialah bapa itu hendaklah memberi nama
yang elok, mengasuhnya dengan budi pekerti yang baik, mengajarnya menulis,
berenang dan memanah.
Janganlah berikan kepadanya rezeki selain yang baik (halal) dan hendaklah
mengahwinkannya apabila telah layak berkahwin"
(Hadith Riwayat Hakim).
Membaca Bismillah, Ambil Dengan Tangan Kanan & Makanan Yang Terdekat
Sabda Rasulullah SAW: “ Bacalah Bismillah (jika kamu hendak makan), dan
makanlah dengan tangan kananmu, dan ambillah makanan yang terdekat”
(Hadith Riwayat Bukhari & Muslim).
Menghormati Orang Lain Diriwayatkan oleh al-Baihaqi, sabda Rasulullah SAW
yang bermaksud: "Jikalau seseorang daripada kamu makan bersama-sama dengan
orang ramai dan sudah berasa kenyang, maka janganlah kamu mengangkat tangan
(berhenti dahulu), sehingga orang ramai sama berhenti (iaitu berhenti makan
bersama-sama), ini kerana jika kamu berhenti dahulu sebelum orang lain, hal itu
dapat memalukan kawanmu".
Tidak Membazir Firman Allah SWT yang bermaksud: " Makan dan
minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan" (Surah al-A'raaf, 7:31). Maksud
berlebih-lebihan di sini ialah janganlah melampaui batas dalam mengambil
makanan. Makanan perlu diambil berdasarkan keperluan tubuh badan dan di
pastikan ianya adalah halal.
KENAPA MAKANAN YANG HALAL?
Persoalan yang mungkin timbul kepada manusia ialah mengapa Allah SWT dan
Nabi Muhammad SAW menyeru agar umat Islam memilih makanan yang halal dalam
kehidupan seharian. Sudah tentu adanya hikmah dan kelebihan yang dapat membantu
manusia menjalani kehidupan sebagai hamba Allah SWT dengan lebih baik
sebagaimana berikut:
Supaya Doa Dimakbulkan Oleh Allah SWT Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud
: “Seorang lelaki bermusafir sehingga rambutnya menjadi kusut dan mukanya di
penuhi debu. Dia menadah tangannya dan berdoa kepada Allah sedangkan makanannya
haram, minumannya haram, pakainnya haram dan mulutnya disuapi dengan sesuatu
yang haram, bagaimana akan diperkenankan pemohonannya?”
(Hadith Riwayat Muslim, Ahmad & Tirmizi).
Selamat Daripada Seksaan Api Neraka Saad bin Abi Waqas bertanya kepada
Rasulullah SAW: "Wahai Rasulullah, pintalah kepada Allah agar Dia
menjadikan doaku mustajab. Jawab Rasulullah SAW: Wahai Saad, jagalah soal
makanmu nescaya kau menjadi orang yang makbul doanya. Demi Allah yang nyawa
Muhammad dalam tanganNya, jikalau seseorang lelaki memasukkan sesuap makanan
haram dalam perutnya, doanya tidak akan diterima selama empat puluh hari.
Sesiapa hamba yang dagingnya tumbuh dari makanan haram dan riba maka neraka
lebih layak baginya"
(Hadith Riwayat Ibnu Abbas).
Amal Ibadat Diterima Oleh Allah SWT. Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud
:
"Barangsiapa yang bersembahyang dengan mengenakan pakaian yang
dibeli dengan sepuluh dirham dan satu dirham daripadanya dari sumber yang
haram, Allah tidak akan menerima solatnya". Rasulullah SAW bersabda :
"Allah itu suci dan Dia tidak akan menerima melainkan yang suci juga"
(Hadith Riwayat Muslim).
Membentuk Darah Daging Yang Baik Dalam Badan Sabda Rasulullah SAW yang
bermaksud: " Ingatlah bahawa di dalam tubuh badan manusia itu ada sepotong
daging, yang apabila daging itu baik, maka baiklah seluruh tubuhnya, dan
apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh tubuh itu, ingatlah bahawa yang
dimaksudkan itu ialah hati"
(Hadith Riwayat Bukhari & Muslim).
Oleh yang demikian, adalah menjadi satu kewajipan dan tanggungjawab umat
Islam pada hari ini untuk lebih berhati-hati dan mengambil berat berkaitan
pemakanan halal ini. Hendaklah kita sentiasa memastikan bahawa setiap makanan
yang diperoleh dan di makan itu adalah halal menurut syariat Allah SWT.
Sesungguhnya suruhan Allah SWT ini adalah untuk tujuan dan kebaikan manusia
bersama.
PEMAKANAN UNTUK KEPINTARAN AKAL
Makanan mempunyai pengaruh yang sangat besar terhadap tubuh badan, jiwa,
emosi dan akal. Kalau seseorang tidak memperolehi makanan dalam tempoh yang
lama, 20 jam umpamanya, badannya menjadi letih, penat dan lesu. Jiwanya lemah
dan pesimis. Otaknya lembab dan kuasa fikirannya menurun. Emosinya terganggu
menyebabkan ia menjadi pemurung , perakus dan pemarah. Bila sahaja mendapat
makanan, tiba-tiba dia berubah menjadi cergas, cerdas, lincah, bersemangat,
riang dan gembira. Begitulah besarnya pengaruh makanan terhadap fizikal,
spiritual, mental dan emosi. Pun begitu, terdapat pelbagai jenis makanan. Ada
yang cepat memberi kesan terhadap kecergasan otak, ada yang lambat.
Tugas kita ialah memilih makanan yang terbaik dan memberi kesan terpantas
terhadap minda. Makanan terbaik ialah makanan yang halal lagi bersih (Halal
& Thoyyib), seimbang, berzat dan berjadual. Makanan seimbang ialah set
makanan yang mengandungi kesemua bahan makanan yang diperlukan oleh otak dan
tubuh supaya dapat berfunsi dengan sempurna. Ia terdiri dari tujuh kumpulan
makanan iaitu protein, karbohidrat, vitamin, lemak, mineral, air dan serat.
Tanpa keseimbangan makanan, fungsi sel-sel dalam otak dan organ tubuh badan
akan terjejas.
MAKANAN UNTUK KESIHATAN BADAN DAN KEPINTARAN AKAL
1)KARBOHIDRAT
Membekalkan tenaga kepada seluruh badan termasuk otak. Sumbernya ialah
nasi, roti, sayur - sayuran, madu, gula, buah-buahan seperti kentang, keledek,
pisang dan lain-lain.
2)PROTEIN
Ia amat perlu untuk KESIHATAN OTAK KESELURUHANNYA. Berperanan menumbuh,
membentuk, membesar dan mengantikan sel-sel yang rosak. Sumbernya ialah susu,
daging, ikan, telur, kekacang, tauhu, keju, kacang pis dan lain-lain.
3)LEMAK
Membekalkan tenaga kepada badan. Sumbernya ialah mentega, minyak makan,
marjerin, lemak binatang dan tumbuhan.
4)AIR
Merupakan bahan utama semua benda hidup. Air berfungsi mengeluarkan
kekotoran, membersih dan mengalir darah serta zat makan ke seluruh badan.
Seterusnya MENGEKALKAN KESIHATAN OTAK. Kita mudah dihinggapi penyakit, gangguan
emosi dan gangguan sistem pencernaan sekiranya kekurangan air. Seelok-eloknya
minumlah air yg ditapis R.O (Reverse Osmosis) kalau Zam Zam itulah yg terbaik
sebanyak 8 gelas sehari. Sebelum tidur, cukupkanlah bilangan air yang perlu
diminum.
5)MINERAL
Untuk aktiviti saraf dimana otak merupakan teraju utamanya. Sumbernya
ialah telur, susu, sayur - sayuran, ulam-ulam dan makanan laut.
6)VITAMIN
Semua vitamin A,B,C,D,E dan K diperlukan. Vitamin A
Menguatkan deria penglihatan dan pendengaran, menguatkan tenaga dan urat
saraf serta melicinkan pernafasan. Sumbernya ialah susu, kuning telur,
sayur-sayuran, buah-buahan, daging dan ikan. Vitamin B Membantu pembakaran
makanan yang lebih efektif untuk kesihatan badan. Sumbernya ialah
sayur-sayuran, bijirin, telur, yis, buah-buahan segar, beras dan kacang.
Vitamin C Penguat sistem ketahanan badan, meningkatkan kesihatan mata dan
kulit, meninggikan daya tumpuan seterusnya mengurangkan khayalan semasa proses
pembelajaran. Sumbernya ialah sayur-sayuran dan buah-buahan.
7)SERAT
Melicinkan sistem pencernaan dan pembuangan najis. Gangguan pada sistem
pencernaan menyebabkan kehilangan daya tumpuan, kelemahan fikiran dan gangguan
perasaan. Kesemuanya ini menjejaskan potensi otak dan ingatan. Sumbernya ialah
sayur-sayuran dan buah-buahan.
ZAT-ZAT MAKANAN UNTUK KEKUATAN INGATAN
Menurut penyelidikan saintifik terkini, terdapat beberapa zat makanan
yang dapat membantu meningkatkan kekuatan memori. Bahan -bahan tersebut ialah
Choline, Lesithin, Vitamin E, Asid Glutamik, Kalium Fosfat, Magnesium Fosfat
dan Silika.
Choline ialah sejenis asid amino. Boleh diperolehi dari kacang soya,
bunga kobis, kacang pistachios, daging, ikan dan telur. Lesithin didapati dari
telur merah, kacang soya. Vitamin E terdapat dalam hati, telur ayam, betik,
sayuran hijau, sayur taugeh, minyak kelapa sawit dan bijirin seperti jagung,
beras, tepung gandum penuh(wholemeal).
Asid Glutamik terdapat dalam kacang soya terutamanya. Manakala Kalium
Fosfat, Magnesium Fosfat dan Silika boleh diperolehi dengan menggunakan
ubat-ubatan dari sistem perubatan biokimi.
Makanan yang menyebabkan Lupa
1. Banyak makan epal Hijau yang masam.
2. Banyak makan makanan masam termasuk asam atau jeruk buahan.
3. Banyak makan bawang besar.
4. Banyak makan makanan yang mengandungi rempah dan ketumbar kering.
5. Memakan kepala ikan.
6. Memakan makanan dan minuman yang bercampur dengan semut. Semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang boleh melemahkan ingatan.
7. Makan sehingga terlalu kenyang.
8. Makan makanan yang disentuh oleh tikus.
9. Makan makanan yang dijual di warung-warung yang kotor dan terdedah.
10. Minum minuman yang memabukkan seperti arak dan tuak masam.
11. Banyak makan makanan yang mengandungi bahan kimia termasuk bahan perasa dan bahan awet.
12. Umpamanya minuman bergas dan makanan segera (junk food). Bahan kimia di dalamnya boleh menumpulkan fikiran dan daya ingatan seseorang.
Makan untuk Kesihatan.
Kembalilah kepada Pemakanan Berfitrah !
Kesihatan adalah sesuatu yang amat berharga dalam dunia masa kini yang
terdedah dengan berbagai ancaman penyakit dan masalah kesihatan.
Punca utama musibah ini adalah hasil dari gaya hidup yang tidak sihat
serta amalan pemakanan yang tidak bijaksana.
Gaya hidup yang lebih kepada pemuasan nafsu syahwat tanpa batasan (seks
rambang) telah melahirkan penyakit Aids yang sehingga kini belum ditemui
penyembuh muktamad. Pemilihan pemakanan yang tidak bijaksana akan mendedahkan manusia
kepada pengumpulan bahan kimia, toksik, racun di dalam tubuh badan. Malah yang
lebih dahsyat, manusia sudah mengamalkan makanan luar tabii dengan menzalimi
berbagai jenis haiwan yang bukan tergolong sebagai haiwan yang boleh dimakan.
Apakah "SARS" juga turun sebagai "bala" yang disebabkan
amalan pemakanan yang zalim ?
Justeru.....kembalilah kepada pemakanan semulajadi dan berfitrah.
Amalkanlah GAYA PEMAKANAN SIHAT..
TIPS AMALAN PEMAKANAN SIHAT
Makanlah makanan yang halal dari segi syarak dan punca rezeki yang
digunakan untuk membeli makanan.
Amalkan memulai makan dengan sekurang-kurangnya "BismilLah" dan
menyudahi dengan "AlhamdulilLah".
* Biasakan rehat makan (puasa Isnin dan Khamis) bagi menyihatkan perut.
* Jangan makan makanan yang terlalu panas atau terlalu sejuk (makanan/minuman yang baru dikeluarkan dari peti ais atau penggunaan air batu sangat tidak digalakkan.
* Kurangkan makan makanan berminyak (bergoreng), berlemak dan berkolestrol.
* Kurangkan makan makanan mengandungi garam dan gula yang tinggi.
* Kurangkan minuman manis, mengandungi kafein dan gas.
* Elakkan makan makanan mengandungi bahan perasa, bahan pengawet, MSG, dan bahan pewarna.
* Amalkan minum jus buah atau makan buah-buahan seperti kurma, betik, pisang dan lain-lain pada awal pagi.
* (Petua orang dulu-dulu ialah mulai makan/minum benda-benda yang belum bermasak pada awal pagi Disyorkan makan nasi sehari sekali sahaja jika tidak bekerja kasar.
* Pilih lauk yang seimbang dari segi zat dan vitamin.
* Biasakan makan makanan/minuman berasaskan kacang dan bijirin kerana ia adalah sumber protin dan bahan terbaik untuk kecerdasan minda..
Sekiranya anda mampu mengamalkan perkara diatas, Alhamdulillah.
SEKURANG-KURANGNYA ANDA TELAH MENUNAIKAN KEWAJIBAN IAITU MENJAGA KESIHATAN TUBUH BADAN YANG DIKURNIAKAN OLEH ALLAH SWT.
Sumber : http://halaqah.net
No comments:
Post a Comment